20 Aralık 1873 tarihinde İstanbul’un Fatih ilçesinde dünyaya gelen Mehmet Akif Ersoy, Emine Şerif Hanım ile Mehmet Tahir Efendi’nin iki çocuğundan biridir. Gerçek adı Mehmet Ragif olsa da çevresi tarafından Mehmet Akif olarak adlandırıldığı için ismi Mehmet Akif olarak kalmıştır. Babası Mehmet Tahir Efendi, Fatih Medresesi’nin hocalarındandır.
Çocukluk yılları Osmanlı Devleti’nin güçsüz dönemine denk düşen Mehmet Akif Ersoy, o dönem öyle gerektirdiğinden 4 yaşında Fatih Emir Buhari Mahalle Mektebi’nde ilk öğrenime başlamış, iki yılın ardından aynı okulun ilkokul bölümüne terfi etmiş ve o yıllarda babasından Arapça eğitimi almaya başlamıştır.
1882 yılında Fatih Merkez Rüştiyesi’nde ortaöğretim eğitimine başlayan Ersoy, eğitim hayatı boyunca yabancı dile olan merakı ile bilinmektedir. Buradaki eğitimi süresince Arapça, Farsça, Fransızca ve Türkçe dersleri almış ve bu derslerde büyük başarı elde ederek birinci olmuştur.
Rüştiye’nin ardından Mülkiye İdadisi’nde eğitimine devam eden Mehmet Akif, evlerinde çıkan yangın ile gelen yoksulluk ve babasının ölümü üzerine sarsılmış, buradaki eğitimini yarıda bırakarak Tarım ve Veterinerlik Okulu’na kaydoldu. Veterinerlik bölümünü birincilikle tamamlayan Ersoy, şiir yazmaya bu süreçte başladı. Mezuniyet sonrası döneminde de boş durmayan Ersoy, bu süreçte Fransızcasını ilerletti ve Kur’an-ı Kerim’i 6 ay içerisinde ezberleyerek hafız oldu.
1893 ve 1913 arasındaki yıllarını, bugünün Ziraat Bakanlığı’nda memur olarak geçirdi. 1 Eylül 1898 tarihinde Cemile, Feride, Suadi, İbrahim Naim, Emin, Tahir adını verdikleri çocuklarının annesi İsmet Hanım ile hayatını birleştirdi. Çeşitli okullarda edebiyat öğretmenliği ve şairlik yapan Mehmet Akif Ersoy’un ilk yapıtı “Kur’an’a Hitab”, 1895 senesinde Servet-i Fünun Gazetesi’nde yayımlandı. Yazı ve şiirleri Arapça, Farsça ve Fransızca’ya çevrilerek çeşitli dergilerde yayımlandı.
Meclisin açtığı milli marş güftesi yarışmasına, 17 Şubat 1921 tarihinde katılarak, 724 şiir arasından birinci olmayı başardı. 12 Mart 1921 tarihinde yazdığı İstiklal Marşı meclis tarafından kabul gördü. Bu yarışmadan kazandığı parayı reddederek Türk ordusuna bağışlamıştır.
7 seriden oluşan kitabı “Safahat” Türk edebiyat tarihinin en önemli eserlerinden biri olarak kabul edilen Mehmet Akif Ersoy, eserlerinde dini yönünü hiçbir zaman gizlememiştir.
Yakalandığı siroz hastalığı ile başa çıkamamış, 27 Aralık 1936’da İstanbul’da hayata gözlerini kapamıştır. Naaşı, Edirnekapı Mezarlığı’na gömülmüştür.