Cahit Sıtkı Tarancı, 2 Ekim 1910 tarihinde Diyarbakır’da doğdu. Eğitim hayatına memleketi Diyarbakır’da başlayan Cahit Sıtkı Tarancı, orta öğrenimini İstanbul’da bulunan Fransız Saint Joseph Lisesi’nde, lise eğitimini ise Galatasaray Lisesi’nde tamamladı. Şiir yazmaya lise çağlarındayken başlayan Tarancı, kendisi gibi edebiyat dünyasının ünlü isimlerinden olan Ziya Osman Saba ile de Galatasaray Lisesi’nde tanıştı.
Yüksek öğrenim hayatına Mülkiye Mektebi’nde atıldı fakat burada başarılı olamayınca okuldan atıldı. O yıllarda Cumhuriyet Gazetesi’nde yazdığı hikayeler yayımlanmaya başlayınca, buradan birikim sağladığı para ile Fransa’nın başkenti Paris’te siyasal bilgiler eğitimi görmeyi diledi, fakat İkinci Dünya Savaşı’nın patlak vermesi üzerine Türkiye’ye geri döndü. Vatani görevini yapmasının ardından, Fransızca bilgisinin çok iyi olmasından istifade ederek çeşitli yerlerde çevirmenlik yaptı.
Bir şiirinin 1930 yılında “Servet-i Fünun” adlı dergide yayımlanmasının ardından edebiyat dünyasında büyük bir çıkış yakalayan Cahit Sıtkı Tarancı, Cumhuriyet Halk Partisi’nin 1946 yılında organize ettiği şiir yarışmasına “Otuz Beş Yaş” adını verdiği şiiriyle katılarak, yarışmadan birinci ayrılmasıyla da bu başarısını perçinlemiştir.
Fransız okullarında eğitim gördüğünden Fransız yazarların etkisi altında kalan Cahit Sıtkı Tarancı, “halk için sanat” yerine “sanat sanat içindir” düşüncesini kendisine ilke edinmiştir. “Ömrümde Sükut” adını verdiği şiir kitabı 1933 yılında, “Otuz Beş Yaş” adlı şiir kitabı 1946 yılında, “Düşten Güzel” adını verdiği şiir kitabı 1953 senesinde, “Sonrası” adlı şiir kitabı ise 1957’de çıkmıştır.
Pençesine düştüğü akciğer rahatsızlığının ardından tedavi olmak amacı ile Viyana’ya giden Cahit Sıtkı Tarancı, 13 Ekim 1956 tarihinde Viyana’da hayata gözlerini yummuştur.